OSTEOPATIA

Osteopatiassa ihminen nähdään yhtenä kokonaisuutena. Kehon eri elinjärjestelmät, kuten tuki- ja liikuntaelimistö, ruoansulatus, hermosto, verenkierto ja hengityselimistö, muodostavat toimivat yhteistyössä keskenään ja niinpä yhden osa-alueen häiriintynyt toiminta voi aiheuttaa oireita muualla kehossa. Keho pyrkii kuitenkin luontaisesti ylläpitämään terveyttä ja parantumaan vaivoista. Osteopaattinen hoito tukee tätä pyrkimystä mm. poistamalla kireyksiä ja liikerajoituksia, parantamalla nestekiertoa ja tasapainottamalla hermoston toimintaa.

L0000482 Andrew Taylor Still.
Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images
images@wellcome.ac.uk
http://wellcomeimages.org
Andrew Taylor Still.
1905 History of osteopathy :
E. R. Booth
Published: [c1905]

Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Osteopatian kehitti alun perin amerikkalainen lääkäri Andrew Talor Still (1828-1917). Hoitomuoto syntyi Stillin turhautumisesta sen ajan lääkinnällisiin vaihtoehtoihin, jotka olivat usein tehottomia tai suorastaan haitallisia potilaille. Osteopatian avulla Still saattoi tarjota potilaille tehokasta ja turvallista hoitoa. Nykyään osteopatia on Yhdysvalloissa osa lääketiedettä ja kaikki osteopaatit ovat myös lääkäreitä. Euroopassa koulutukset ovat erilliset ja osteopaatit keskittyvät käsillä tehtävään hoitoon. Suomessa osteopaatit ovat nimekesuojattuja ja Valviran rekisteröimiä terveydenhuollon ammattilaisia. Osteopaatin koulutus kestää 4 vuotta.

KOSKA OSTEOPAATILLE?

Osteopatiasta voit saada avun monenlaisiin vaivoihin. Osteopatialla hoidetaan muun muassa

  • selkäkipuja
  • niska-hartia-seudun jännityksiä ja särkyjä
  • nivelvaivoja
  • päänsärkyä ja migreeniä
  • ruuansulatusvaivoja
  • kuukautiskipuja
  • stressiperäisiä vaivoja
  • unettomuutta ja univaikeuksia
  • raskausajan ja synnytyksen jälkeisiä ongelmia
  • sekä lievitetään kipuja kroonisten sairauksien yhteydessä

MITÄ HOIDOSSA TAPAHTUU?

Ensimmäinen hoitokerta alkaa haastattelulla, jossa käydään läpi hoitoon hakeutumisen syy sekä yleinen terveydentilasi. Jos sinulla on lääkärin lausuntoja liittyen vaivaasi, kannattaa ne ottaa mukaan vastaanotolle.

Haastattelun jälkeen osteopaatti havainnoi kehosi liikkuvuutta ja tekee tarpeen mukaan erilaisia testejä. Hoito on aina yksilöllinen ja perustuu omiin toiveisiisi sekä haastattelussa ja tutkimuksessa esiin nousseisiin asioihin. Joskus haastattelussa tai tutkimuksissa ilmenee asioita, jotka vaativat lisäselvitystä. Tällaisessa tapauksessa osteopaatti ohjaa sinut lääkärin tai muun ammattilaisen luo.

Jatkokäynneillä tehdään alkuun lyhyt tilannekatsaus, jonka perusteella jatketaan hoitoa. Joskus jo yksi hoitokerta riittää, mutta monesti hoitokertoja on hyvä olla useampia. Kroonisissa vaivoissa hoitojaksot voivat olla pitkiäkin.