osteopatiaa koirille

KOIRAOSTEOPATIA

Eläimet hyötyvät osteopatiasta siinä missä ihmisetkin. Koiran kipu voi oireilla esimerkiksi ontumisena, mutta usein se ilmenee pienempinä muutoksina koiran käytöksessä. Tassujen nuoleminen, venyttelyn lisääntyminen tai vähentyminen ja muutokset koiran seisoma-asennossa tai liikkeissä voivat kertoa kivusta tai epämukavuuden tunteesta. Koira voi myös muuttua kärttyisäksi tai liikkua aiempaa hitaammin ja haluttomammin.

Osteopaattisen hoidon tarkoituksena on palauttaa koiran normaali liikkuvuus ja auttaa kehoa pääsemään tasapainotilaan. Hoito vähentää lihasjännityksiä ja parantaa nivelten liikkuvuutta. Verenkierto ja imunestekierto vilkastuvat ja autonominen hermosto rauhoittuu. Hoitomenetelmät ovat lempeitä ja koirat kokevat hoidon yleensä miellyttävänä – toki ensimmäisillä kerroilla uusi tilanne voi olla jännittävä.

Osteopatia sopii hyvin myös ennaltaehkäiseväksi hoitomuodoksi ja säännöllisestä tarkistuskäynnistä hyötyvät niin urheilu- kuin kotikoiratkin.

Osteopaattinen hoito ei korvaa eläinlääkärin tutkimusta ja eläinlääkäri onkin aina ensimmäinen taho, johon ottaa yhteyttä, jos koirallasi on selviä kipuoireita. Kun vakavat patologiat saadaan suljettua pois, voit tuoda koirasi osteopatiaan hyvillä mielin. Ohjaan teidät eläinlääkärin tarkistukseen myös, jos käynnin aikana tulee esiin jotain, mikä mielestäni vaatisi lisätutkimuksia.

NÄIN TUOT KOIRASI HOITOON

Kun varaat ensimmäistä käyntiaikaa koirallesi, täytäthän esitietolomakkeen. Jos koirasi on käynyt eläinlääkärillä vaivojensa takia, tutustun mielelläni eläinlääkärin lausuntoihin. Voit lähettää ne etukäteen sähköpostilla tai tuoda mukanasi.

Aloitan koiraan tutustumisen liikkumisen havainnoinnilla, joten odotelkaa ensimmisen käyntiajan alkua hoitotilan ulkopuolella. Ethän anna koirasi merkkailla hoitotilan lähistölle.

Kun liikkeet on katsottu, siirrymme sisätiloihin. Teen joitakin tutkimuksia, joiden tarkoituksena on selvittää yleistä terveyden tilaa ja paikallistaa mahdollisia liikerajoituksista ja kireyksistä. Löydösten perusteella lähden suunnittelemaan ja toteuttamaan hoitoa. Jatkokäynneillä ei enää tarvita yhtä kattavia tutkimuksia vaan niillä keskitytään hoidon viemiseen eteenpäin.

Koiran hoito tapahtuu lattialla alustan päällä. Nameja kannattaa ottaa mukaan etenkin, jos tilanne on koirallesi uusi. Hoitokäynnillä edetään koiran ehdoilla, joten kovin aran koiran kanssa ensimmäiset kerrat saattavat kulua lähinnä tutustumiseen ja hoidettavana olemisen harjoitteluun. Hoidon jälkeen koiran olisi hyvä pitää loppupäivä lepoa.

”Heinin säännöllinen käsittely on parantanut 9-vuotiaan mäyräkoiramme elämänlaatua selvästi – ero liikkumisessa näkyi jo ensimmäisten hoitokertojen jälkeen ja koira on aina yhtä innoissaan menossa Heinin käsiteltäväksi.”
Kaisa

”Heini hoitaa koirat ajatuksella lempeästi koiran rajoja kunnioittaen ja omistajaa kuunnellen. Hän perehtyy koiran taustoihin sekä terveyshistoriaan ja tekee hoitosuunnitelman omiin havaintoihinsa ja esitietoihin pohjautuen. Omien koirieni Heinillä hoidattamisen lisäksi olen suositellut häntä osteopaattina myös asiakkailleni eläintenkouluttajana työskennellessäni.”
Petra